ICQ po 28 letech definitivně končí, pojďme zavzpomínat na tuto legendu
i Zdroj: Spite.cz / Vygenerováno AI
Novinka ICQ po 28 letech definitivně končí, pojďme zavzpomínat na tuto legendu

ICQ po 28 letech definitivně končí, pojďme zavzpomínat na tuto legendu

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

25. 5. 2024 14:00

Po dlouhých bezmála 30 letech končí jedna z prvních chatovacích aplikací v reálném čase, ICQ. Pojďme si připomenout historii této komunikační služby.

Reklama

Končí jedna z nejlegendárnějších a nejznámějších komunikačních aplikací ICQ. Společnost, která za aplikací dodnes stála oznámila konec podpory a vyzvala své uživatele, aby přešli pod ruskou komunikační službu VK. Definitivní konec se uskuteční 26. června 2024.

ICQ po 28 letech definitivně končí, pojďme zavzpomínat na tuto legendu
i Zdroj: Mail.Ru Group

Historie

ICQ (zkratka I See You) vytvořila izraelská společnost a odstartovala 15. listopadu 1996. Její začátky neprobíhaly tradičně, jako dnes, nějakou velkou reklamou. Tvůrci spoléhali na uživatele, že o ní dá vědět jeden druhému. To se nakonec povedlo. Nicméně již o dva roky později ICQ koupila americká společnost AOL za neuvěřitelných 287 milionů dolarů, o další dva roky pak byla prodána ruskému Mail.Ru Group za 187,5 milionů dolarů. V roce 2001 padlo historické maximum, ICQ dosáhlo 100 milionů registrovaných uživatelů. Následujících devět let však už takový úspěch nezaznamenalo, ICQ ztratilo více než 50 % lidí. Rok 2022 pak zaznamenal pouhých 9 milionů aktivních uživatelů měsíčně. Nutno ještě připomenout, že ICQ bylo původně dostupné pouze na PC, později, v roce 2014 se objevila mobilní aplikace, kterou připravila ruská společnost VK.


Funkce

ICQ, to byl takový začátek dnešního messengeru od společnosti Meta. Nabízel hned několik zábavních funkcí, které uživatelé skutečně využívali. Mimo toho, že si mohli psát v reálném čase, lidé psali statusy; jak se cítí, co dělají - zkrátka, takové dnešní oblíbené stories. Nechyběly ale ani velmi, velmi podařené 1 vs. 1 online hry. Připomenout musíme naprosto úžasnou hru ZooPalola nebo Chess

ICQ po 28 letech definitivně končí, pojďme zavzpomínat na tuto legendu
i Zdroj: Mail.Ru Group

Kontroverze

ICQ bylo často kritizováno za nedostatečnou ochranu osobních údajů. V roce 2002 například došlo k úniku osobních údajů uživatelů, což vyvolalo obavy ohledně bezpečnosti a soukromí. Co ale bylo absolutně neomluvitelné: šíření obsahu dětské pornografie. A mohli za to moderátoři a nedostatečná cenzura.


Konec

ICQ mělo obrovský potenciál, který však několik prvních let také naplňovalo. Nicméně chtělo to rychle a efektivně reagovat na svou konkurenci, kterou byl především Facebook a podobné sociální sítě. Ty velmi rychle začaly shromažďovat komunitu lidí a právě to se podepsalo na rychlém úpadku aktivních lidí ICQ. Tady zkrátka tvůrčí společnost zaspala; čistě teoreticky, pokud by i oni přišly se sociální sítí na způsob Facebooku, Twitteru nebo Instagramu, šance na úspěch by byla i dnes. Každopádně ICQ po 28 letech končí. A jaké máte vzpomínky na tuto službu vy? Já ji přestal používat s příchodem chatu na Facebooku, nicméně dodnes si pamatuji registrační údaje, včetně 9místného čísla.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama