Nový STALKER mohl přijít podstatně dříve, investoři ale chtěli free-to-play hru
i Zdroj: Vostok Games
Survarium Novinka Nový STALKER mohl přijít podstatně dříve, investoři ale chtěli free-to-play hru

Nový STALKER mohl přijít podstatně dříve, investoři ale chtěli free-to-play hru

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

4. 2. 2024 16:00

Na nový díl STALKER čekáme dlouhých 15 let. Jak se ale nyní dozvídáme, fanoušci této post-apokalyptické hry se dalšího dílu mohli dočkat podstatně dříve.

Reklama

V současné době většina fanoušků série STALKER vyhlíží druhý díl, ten dorazí 5. září 2024 ve verzích PC a Xbox Series X/S, tedy, pokud se znovu něco nezmění. Nového Stalkera se tak snad dočkáme po dlouhých 15 letech čekání.

Nicméně jak se ukázalo, nový díl mohl přijít podstatně dříve. Když se studio Vostok Games v roce 2010 rozhodovalo, co dál, v plánu bylo připravit nový díl Stalker. Odstartovaly první kroky a schůzky s investory. 

Setkali jsme se s vedením studia GSC Game World a pokusili se vyjednat si práva pro značku STALKER. Úspěšně.

Se můžeme dočíst přímo na oficiálních stránkách studia Vostok Games (dnes již jen jako VG Entertainment). Následovaly schůzky s investory, a právě zde se objevily první problémy - investoři neměli příliš zájem o financování příběhové hry pro jednoho hráče. Budoucnost viděli ve free-to-play hrách s live-service prvky. Konkrétně se chtěli inspirovat úspěšným World of Tanks od Wargaming.

V roce 2012 se plány změnily a byla oznámena free-to-play FPS střílečka Survarium. Začátek nebyl snadný, tvůrci se potýkali se špatnou optimalizací a celkovým výkonem hry. Nakonec se podařilo vše doladit, a Survarium se na nějakou dobu stalo oblíbeným titulem mezi post-apokalyptickými hrami. Bohužel, po pouhých sedmi letech, v květnu 2022, byly servery nadobro vypnuty, a tak se definitivně uzavřela kapitola Survarium.

Popis Surviarum

Survarium byla online free-to-play střílečka z pohledu první osoby (FPS), kterou vyvinulo ukrajinské herní studio Vostok Games. Hra se odehrávala v postapokalyptickém světě, kde hráči bojují o přežití a zároveň se vydávají na průzkum do kontaminovaných oblastí. Později se objevil i režim PvE, kde jsme mohli bojovat proti nepřátelům řízenými počítačem.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama