Pražské metro slaví 50 let, můžete ho řídit ve dvou variantách i vy
i Zdroj: Dominik Vojta / Volně k užití
Novinka Pražské metro slaví 50 let, můžete ho řídit ve dvou variantách i vy

Pražské metro slaví 50 let, můžete ho řídit ve dvou variantách i vy

Ladislav Klimeš

Ladislav Klimeš

10. 5. 2024 07:00

Pražské metro právě slaví již 50. narozeniny od výjezdu první soupravy. Lákalo vás někdy tento podzemní vlak řídit? Je hned několik herních simulátorů, které to umožní.

Reklama
Reklama

Pražské metro je součástí našich životů už pět dekád. Pro valnou většinu lidí je to tak samozřejmá věc, jako třeba ráno vstát a uvařit si kafe. I přes všechnu tu běžnost je potřeba uvědomit si, že metro je docela zajímavý výkvět techniky i architektury. Probíhají různé vzpomínkové akce a na webech se množí články z historie. V tomto článku bych chtěl přiblížit pár zajímavých titulů z různých médií, které vám pomohou nahlédnout pod pokličku tohoto podzemního kolosu.

101 minut

Začneme poněkud netradičně – literárním počinem. 101 minut je relativně krátký příběh z pera známého českého autora Štěpána Kopřivy. Tento autor převážně akčních sci-fi a noir kriminálek sepsal příběh o hasičích PID. Děj je jednoduchý, vypadne proud a jednotka hasičů se vydává zachránit cestující uvězněné v metru. Situace se komplikuje, jedna souprava začíná hořet… no prostě klasický katastrofický příběh. Jen s tím rozdílem, že děj se odehrává v nám dobře známých kulisách a autor je detailista, takže veškeré uvedené postupy, součásti výstroje a hantýrka se používají i v reálu. Pokud si chcete po hraní her odpočinout u nějaké četby, tenhle krátký román vřele doporučuju. Jen ho doporučuju nečíst v metru.

101 minut obálka
i Zdroj: crew
101 minut obálka

Osobní poznámka autora článku: Na tuto knihu mám velice živou osobní vzpomínku. Jel jsem jednoho dne brzo ráno do práce a knihu dočetl. V momentě, kdy jsem knihu odkládal do batohu, metro v tunelu zastavilo a zhaslo. Ani nechtějte vědět, jak jsem se v tu chvíli tvářil.

Prague Metro Simulator

Pokud nejste příznivci literatury a raději interaktivní zážitek, mám pro vás rovnou dva tituly z prostřední pražského metra. Tím prvním je Prague Metro Simulator. Jedná se o titul z dílny čtveřice studentů. V současnosti je hratelný ve verzi 0.2. Cílem autorů je vytvořit plně funkční simulátor metra. Celé prostředí a ovládání se přizpůsobuje, aby hra byla přístupná co největšímu množství hráčů. Titul je stále ve vývoji a má ještě před sebou dlouhou cestu. Nutno dodat, že zde je základ solidní a bude zajímavé sledovat, co se z něj vyvine. 

Prague metro simulator
i Zdroj: Prague Metro Team
Prague metro simulator

Back in service

A teď to hlavní. Titul Back in Service mí kolegové zde rozebírali. Hra samotná vybrala na startovači několikanásobek požadované částky a těší se pozitivnímu přijetí. Autor na začátku plánoval udělat pouze trasu A a použít pouze dnes již zastaralou metro soupravu EČS (+ 81-71), nicméně díky nevídanému úspěchu chce hru nadále rozšiřovat i o další linky a modernější soupravy. 
Nutno podotknout, že hru dělá v základu jediný člověk a teprve shání další parťáky do projektu. Navíc, nejedná se o vysloveně ultra realistickou simulaci, ale záležitosti jako fyzikální model reagující na převýšení, náklony a podobně. Hra hlavně těží z nám dobře známých reálií, což je jedině dobře. 

Back in service
i Zdroj: Dominik Vojta / Volně k užití
Back in service

Hra se nebude soustředit pouze na jízdu metrem, což je pro mě osobně překvapení. Mají být implementovány různé úkoly a průzkum okolí. Ve výsledku nás čeká zajímavý titul z nám dobře známého prostředí. Ač jsem třeba příznivec letadel, tento titul mě začal zajímat a nepochybně jej v budoucnosti vyzkouším. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama