První dojmy: Call of Duty: Black Ops 6 Open Beta – opravdu černé vyhlídky
i Zdroj: Activision
Black Ops 6 Novinka První dojmy: Call of Duty: Black Ops 6 Open Beta – opravdu černé vyhlídky

První dojmy: Call of Duty: Black Ops 6 Open Beta – opravdu černé vyhlídky

Ladislav Klimeš

Ladislav Klimeš

6
Platformy Windows PC

Call of Duty: Black Ops 6 je mohutně propagováno, zejména kvůli avizovaným změnám. Bohužel, jestli to jsou změny k lepšímu, ukáže čas. Nyní to tak opravdu nevypadá.

Reklama

Rok se s rokem sešel a před vánoci Ježíška/Santy Clause/ Dědy Mráze dorazí nové Call of Duty. Letošní díl patří do mé oblíbené série Black Ops. Tuhle podsérii Call of duty mám rád, zejména jsem zbožňoval druhý díl z roku 2012. Poslední Cold War mě taktéž velmi bavil. To platí jak pro SP, tak MP část hry. 

První dojmy: Call of Duty: Black Ops 6 Open Beta – opravdu černé vyhlídky
i Zdroj: Activision

Ruku na srdce, poslední roky to s COD jde z kopce. Spíš bych řekl, že je to pád ze srázu. Po skvěle přijatém, ale Warzone zabitém MW 2019, přišel trošku slabší, ale zábavný Cold War, následovala bída jménem Vanguard. Pokus o záchranu jménem MW2 2022 zůstal na půli cesty a vše dokonala ultimátní katastrofa jménem MW3 2023.  

Zejména poslední zmíněný díl se těší všeobecné nenávisti a ti, kdo znají pozadí jeho vývoje, litují vývojáře. Kontroverze okolo jeho vzniku a porušení všech předchozích slibů dost poničila hráčskou komunitu a důvěru v tuto sérii. Vývojáři z Treyarchu, kteří Black Ops vyvíjejí, slíbili pár změn, aby opět provětrali uvadající popularitu série. Mají před sebou opravdu pořádnou výzvu, vzhledem k hnoji, který jim po sobě zanechalo studio Sledgehammer a jejich MW3.

Vítejte v devadesátkách

Série Black Ops se vždy zaměřovala na takzvané černé operace, špionáž a konspirace. První díl nás v roce 2010 zavedl do Vietnamské války a dalších příjemných míst té doby, druhý byl mix osmdesátek a tehdy blízké budoucnosti. Třetí díl byl ve vzdálenější budoucnosti s kampaní, jejíž scénář psal někdo totálně sjetej. Čtvrtý mě osobně minul, zejména kvůli chybějící kampani a pozadí mp sloužilo jako prequel ke 3. Cold War, jediný bez číslovky se vrátil do osmdesátých let a jeho kampaň by se dala popsat asi následovně: Chris Ryan, Tom Clancy a Michael Bay se sešli, týden fetovali houbičky a pak společně sepsali scénář. 

Kampaň Cold War byla sice docela krátká, ale o to zajímavější a rozvětvenější. Jaká bude kampaň letos, to nevím, ale o MP jsem si udělal už nějakou hrubou představu. Upřímně, moc dobře to nevidím.

Abych nezačal čistě negativně – stylizace grafiky, vybavení a map se vývojářům povedla. Jakási iluze devadesátek zde funguje dobře. Do toho se většina v betě nabízených map odehrávala buďto na území USA a Iráku. Obě oblasti působily důvěryhodně a zajímavě. MW3 2023 měl obrovský problém s MP mapami. Buďto to byla nová, katastrofální, nebo remaster nějaké ze starších dílů, které přinejlepším ušly. BO6 tenhle problém nemá, mapy jsou zajímavé, nápadité a funkční. Dokonce se na nich nachází pár interaktivních míst, odkud se dá nachystat past, nebo upravit bojiště.

První dojmy: Call of Duty: Black Ops 6 Open Beta – opravdu černé vyhlídky
i Zdroj: Activision

Všichni žerou fazole

Autoři dopředu avizovali, že celý herní systém zrychlí a uvedou nové způsoby pohybu. Nápad jistě dobrý… výsledky… ty nejsou dobré. Hned po spuštění bety vás uvítá tutorial, který vám nový styl pohybu vysvětlí. Když hrajete sami, musím říct, že vypadá dobře. Je plynulý a dá se díky němu skvěle a rychle pohybovat po mapě.

První dojmy: Call of Duty: Black Ops 6 Open Beta – opravdu černé vyhlídky
i Zdroj: Activision

Problém nastává v momentě, kdy se přesunete do samotného MP. Tenhle systém používají tak 3 lidi z 12. A to ještě mizerně. Obvykle se z hráčů, co někde „slajdují“ stává lovná zvěř a prakticky si ani neškrtnou. Veškerý boj se zrychlil, ale nemůžu se ubránit dojmu, že to autoři totálně přepískli. Výsledný boj vypadá, že se po bojišti vznáší hromada válečníků, co žerou fazole po tunách.  

Působí to divně, neuvěřitelně a kostrbatě. Plynulost Titanfallu 2 tomu fakt chybí. Ono, nemám nic proti rychlým FPS, třeba BO3 a Infinite Warfare mělo MP velmi zábavný. Tady to bohužel nefunguje. Hra běží na upraveném enginu MW 2019, který byl očividně koncipován na pomalejší, usedlejší akci. V předchozích dílech se hráči pohybovali pomaleji a působilo to mnohem lépe. Ač věřím, že se autoři snažili, tohle bude brutální krok vedle. Uvidíme, jestli se to bude líbit ostatním hráčům. Mě toto fakt nenadchlo.

Balanc… co to je?

Dalším problémem, který by měli do plné verze vývojáři opravit, je balanc zbraní a vybavení. To, co nabídli v betě je prostě průser epických rozměrů. Útočné pušky jsou slabé, samopaly jsou trošku lepší a všemu vévodí absolutně přepálené odstřelovačky. Mnohokrát se mi stalo, že jsem střílel na odstřelovače, trefil ho 4X do hlavy a on se v klidu otočil a jednou ranou mě vypnul. Bylo jedno, jestli jsem stál, nebo se pohyboval. Dojem, že odstřelovačky mají aimbot samy o sobě ve mně prostě zůstává. 

Další věc, která mě stála rovných 7 ragequitů jsou skiny hráčů. Prémiové skiny za předobjednávku hry mají o hodně menší hitboxy, než normální skiny. Testoval jsem to několikrát a zatímco obyčejný, celkem uvěřitelný operativec má hitboxy tam, kde by měli být, premium postrádá ruce a nohy. Nedělám si srandu. Skin zombie vojáka ve swat zbroji postrádá i téměř hlavu. 

Předchozí díly s tím měly problém, tady je to katastrofa. Jakmile se s výše zmíněným skinem objevili v nepřátelském týmu víc jak dva hráči, hra byla prohraná hned na začátku. Zbraně, ač na první pohled zajímavé, nemají potřebný efekt. A nezlobte se na mě, ale nesložit člověka na 5 a více ran do hlavy, to už je trochu extrém. Zvlášť když vás pak vypne odstřelovačkou na jednu ránu. 

Aby těch problémů nebylo málo, beta byla hned od začátku zamořená cheatery a toxickými hráči. Dnes se směju všem těm urážkám z předchozích dílů, ale to, co zde hráči předváděli… nemám slov. Minimálně těch slušných. Ono na rovinu, napsat tento článek a být aspoň trochu slušný vyžaduje neskutečné sebezapření. Tahle prasárna, co mi přistála na disku není nic jiného, než flusanec do tváře všem předchozím Black Ops. Můžete oponovat, že je to beta, ale kdybych se měl rozhodnout podle bety, hru už nespustím.

První dojmy: Call of Duty: Black Ops 6 Open Beta – opravdu černé vyhlídky
i Zdroj: Activision

Ještě že to jde do gamepassu

Podle dostupných informací půjde Call of Duty Black Ops 6 do gamepassu hned první den. Což je asi jedině dobře, protože prachy bych za tohle fakt dávat nechtěl. Autoři nám servírují cosi podivného, nevybalancovaného a snaží se při tom tvářit, jaká je to super novinka. Hráči nadávali na BO3, Infinite Warfare kvůli přepálenosti a rychlosti. Tyhle dvě hry mě přišli pomalejší a zábavnější než to, co se na nás letos chystá. 

Upřímně, chtěl jsem mít BO6 rád, ale nemůžu jinak. U MW3 2023 bylo dopředu jasné, že to je podvod na hráče a katastrofa, tady to tak očividné není. Což je asi ještě horší. Fakt si přeju, abychom dostali zajímavou hru, která nám vydrží aspoň rok. Bohužel, po betě čekám totální katastrofu. Jsem zvědavý na kampaň, ta snad výsledný dojem trochu zlepší.

PS: Po dopsání článku vyšel update, který hru ještě více rozbil. K uvedeným problémům se přidala ještě horší technická stránka. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama