První dojmy ze simulátoru Crime Scene Cleaner, ve kterém uklízíte místa činu
i Zdroj: President Studio
Novinka První dojmy ze simulátoru Crime Scene Cleaner, ve kterém uklízíte místa činu

První dojmy ze simulátoru Crime Scene Cleaner, ve kterém uklízíte místa činu

David Vondráček

David Vondráček

Hra od President Studio, se na první pohled tváří jako podobné hry a v mnohém se i podobá. Přesto mě Crime Scene Cleaner nejednou mile překvapil a hra má rozhodně velký potenciál.

Reklama

Crime Scene Cleaner mi při prvních minutách hraní velmi připomínal hru Viscera Cleanup Detail: Santa's Rampage, se kterou má mnoho společného. Čím déle jsem ale hru hrál, tím víc jsem si ji užíval a nejednou mě mile překvapila.

Rukavice, houbička a pytle

Ještě nedávno byla hlavní postava obyčejný školník. Poté, co mu ale vážně onemocněla dcera a její léčba si žádá velké peníze, rozhodl se živit něčím, co by ho jindy ani nenapadlo. Pro zločince uklízí místa činu. Vždy tedy dorazíte na místa, kde můžete čekat zejména tři věci: krev, nepořádek a mrtvoly. O tohle vše se musíte postarat a co nejdůkladněji místo činu uklidit tak, jako by se tam nikdy nic nestalo. Na krev používáte mop nebo houbičku, nepořádek házíte do pytlů na odpadky a mrtvoly uklízíte do svého auta. Líbilo se mi, že vše bylo jednoduché a přehledné. Celkem rychle jsem pochopil, co a jak dělat. Ačkoliv vám hra pořád dává pomocnou ruku, myslím si, že ji opravdu potřebovat nebudete.

Crime Scene Cleaner
i Zdroj: President Studio
Crime Scene Cleaner

Jejda, to je krve

Jestli něco bylo poněkud otravné a zdlouhavé, pak to bylo čištění krve. Nejen že to trvalo opravdu dlouho, ale musíte také houbičku a mop po chvíli namáčet ve vašem kbelíku, do kterého si na místě činu napustíte vodu. Krev ale můžete také roznášet, když do ní šlápnete, a někdy bylo vážně těžké si všimnout jedné malé skvrny, která byla sotva vidět. Hlavní postava také odmítá přesouvat a opravovat něco, pokud je to špinavé od krve. Crime Scene Cleaner v tomto sice dbá na detaily, ale ve výsledku je to spíš po nějaké době otravné.

Střádej si a hrab si, do vlastní kapsy

Crime Scene Cleaner také nabízí celkem zábavnou mechaniku, kdy můžete prolézat místo činu a hledat různé cennosti, které by se daly ukrást. Nemusíte to dělat, ale přivýdělek je to hezký a vaše dcera tu léčbu vážně potřebuje :)

A mám hotovo! Co to tady ale kape?

Co mě poněkud překvapilo, bylo zjištění, když jsem při úklidu bytu narazil na místo, odkud ze stropu kapala krev. Objevil jsem půdu, odkud na mě vypadla mrtvola, a našel jsem úkryt, který bylo potřeba uklidit snad víc než místo činu. Tohle mě vážně bavilo. Crime Scene Cleaner vám neřekne, že něco takového tam je. Zkrátka jste si na to museli pečlivým hledáním přijít sami.

Kdopak nám to leze po železe

Nejde ale jen o uklízení místa činu. V Crime Scene Cleaner jsou i oblasti a místa, kam se třeba bez klíče nedostanete, a pokud si dáte tu práci a klíč najdete, můžete objevit skrytý poklad. On majiteli chybět nebude. 

Můj dům, můj hrad

Vaše každá mise začíná a končí ve vašem domě. Čím úspěšnější pak na misích jste, tím lépe jste odměněni. Za zkušenostní body a peníze si pak můžete kupovat lepší vybavení nebo dovednosti, které vám na místě činu pomohou.

Za tohle nejsem dostatečně placený!

Každá vaše další práce je pak v Crime Scene Cleaner těžší a těžší. Skutečná výzva pak nastává, když se na místě činu začne pohybovat i policie, která vás samozřejmě nesmí spatřit.

Dobrá hra s několika ale

Ve výsledku mě Crime Scene Cleaner příjemně překvapil. Ačkoliv jsem od toho nic neočekával, hra mě vážně bavila. Na druhou stranu má pár nedokonalostí, které mě časem štvaly. Čištění krve je zkrátka zdlouhavý proces, který se ale dá pochopit. Přehlednější by ale určitě mohlo být umisťování předmětů na původní místo. Hra vám totiž ono místo ukáže jen když jste pár centimetrů od něj. Někoho také může časem přestat bavit repetitivnost jednotlivých misí. Ačkoliv se Crime Scene Cleaner snaží udělat každou misi něčím zvláštní, drtivou většinu času jde jen o uklízení.

Jinak ale považuji Crime Scene Cleaner za dobrou hru s důstojným dabingem, příběhem a jednoduchou hratelností, kterou zvládne snad každý.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama