Rise and Fall - první dojmy z kompletní modifikace ze světa Mafia
i Zdroj: 7K Czech Studio
Novinka Rise and Fall - první dojmy z kompletní modifikace ze světa Mafia

Rise and Fall - první dojmy z kompletní modifikace ze světa Mafia

David Vondráček

David Vondráček

8. 6. 2024 10:00

Modifikací do hry Mafia 1 je celá řada a vychází dodnes. Některé jsou dobré a některé zase horší. Nyní vám představíme asi tu nejlepší modifikaci na tuto hru.

Reklama

7K Czech Studio už za sebou několik modifikací do hry Mafia mají. Rise and Fall je ale zatím jejich největší a nejsložitější projekt, do kterého se pustili. Už za pár dní si budou moci všichni vyzkoušet celý příběh Enia Salieriho, 10 let před událostmi ze hry Mafia, tak jak je známe. V tomto malém shrnutí vám nebudu spoilerovat parádní příběh, ani žádné důležité události. Vypíchnu jen to, co jsem si užil, co se mi líbilo a co mě trochu lezlo na nervy :)

Jiné město, jiné postavy

Příběh začíná na začátku roku 1920. Vžijeme se do kůže Enia Salieriho, jako jednoho z nejlepších lidí dona Pepponeho, který touží ovládnout město Lost Heaven. není ale sám. Kromě něj je tu také čínský gang a irský gang. Celkem brzy jsem si všiml, že je celé město poněkud jiné, než jak ho známe. Například nemocnice v New Arku se teprve staví, v Oakwoodu stojí Ghetto a místo Salieriho baru najdete něco úplně jiného. Detailů a různých změn si ale můžete všimnout po městě víc. Třeba i taková policie má jiná auta i uniformy. Postavy jako Frank, Luigi, Paulie, nebo Sam v Rise and Fall neočekávejte. Některé známé tváře se tu nakonec ukážou ale spíš až v polovině, nebo ke konci příběhu.

Místo toho tu tak máme například ranaře Willyho. Zbraně si bereme od Ala a na akcích nám pomáhají třeba Alfred, nebo Lorenzo. Vedlejších postav je tu ale daleko víc až jsem z toho byl trochu překvapený. Autoři si tím na sebe tak trochu upletli bič. Přece jen udělat nějaký uspokojivý příběh pro každou postavu není jen tak. Můžu ale upřímně prohlásit, že se to téměř u všech povedlo skvěle. Snad jen u jedné, dvou postav bych něco lehce změnil. Jinak jsem ale byl velmi spokojený.

Tohle není divokej západ hombre

Z čeho jsem byl po krátké chvíli hraní příjemně i nepříjemně překvapený? Bezpochyby přestřelky. Pokud jste zvyklý hrát hry stylem John Rambo, pak se Rise and Fall vyhněte obloukem. Naši nepřátelé mají totiž skutečně smrtící mušku a pokud se dobře nekryjete, nebo si nedáváte pozor,  jedna dvě rány a je po vás. Na druhou stranu, i vaši kámoši mají o dost lepší mušku a dokáží nepřátele vystřílet sami během krátké chvíle. 

Rise and Fall - první dojmy z kompletní modifikace ze světa Mafia
i Zdroj: 7K Czech Studio

S tím se ale pojí jedno negativum. Rise and Fall má občas problém s více nepřáteli najednou. Nejednou se mi stalo, že i moji kamarádi jen stáli a koukali na mě. Bylo jim fuk, že po mě někdo střílí. Pistole naopak používali třeba i na policii, co mi chtěla dát jen pokutu. Totéž ale platilo i o nepřátelích. Někteří jen blbě stáli, jiní se zase otáčeli na místě, nebo jen chodili ze strany na stranu. Nepříjemné překvapení bylo i to, když jsem přebíjel zbraň a najednou mi gangster s brokovnicí proběhl skrz auto, za kterým jsem se kryl. Naštěstí tohle nebyl tak častý jev.

Velké plus je rozhodně to, že tu kromě známých zbraní najdeme i zcela nové modely, jako třeba Samopal Beretta. Líbil se mi i kolt v černé verzi, nebo speciální zbraně, které můžeme najít. Zvuk upilované brokovnice mě ale bude strašit ještě dlouho :)

Nechte železo odpočívat

Rise and Fall ale není jen o střílení a zabíjení. Velmi se mi líbila boxerská mise, která se do Mafie 1 nedostala, přestože už byla téměř hotová. O to víc jsem si jí užil tady. Stejně tak se mi líbila i ta část hry, kdy se Salieri snaží získat srdce jedné ženy. Velmi zajímavá byla i ta část mise, která byla jako z hororu, nebo nějaké noční můry. Bylo vážně příjemné si v některých misích od vší té akce oddechnout. 

Detaily, detaily a zase detaily

Pokud ale moji duši něco zahřálo a skutečně potěšilo, bylo to všechny ty detaily a události ve hře, které dělali město o něco živější a zábavnější. Můžete ve městě narazit na zatarasené místo, kde se odehrála dopravní nehoda. Jinde zase vidíme stát hasiče. Můžeme vidět i policistu, který nahání zloděje. Nebo jedeme přes Guliano Brigde, abychom na druhé straně našli celou rozkopanou silnici. Snad v každé misi si něčeho takového můžete všimnout. 7K Czech Studio pak přidali do určitých oblastí určité vtipné situace, nebo easter eggy. Ufouni v hotelu jako jeden příklad za všechny. 

Rise and Fall vám zkrátka ukazuje, že tohle město žije a pořád se v něm něco děje. To mě hodně bavilo.

Sbohem Lost Heaven

V některých misích Rise and Fall se navíc podíváme do jiných měst, kde děláme pár úkolů. Znovu dokážu ocenit, jakou práci si 7K Czech Studio dalo s těmito oblastmi. Slovo oblastmi pak píšu schválně. Ačkoliv je vše dobře udělané, jako jsou třeba odlesky v kalužích vody, pohybovat se můžete jen velmi omezeně a při pokusu jít dál vás zastaví neviditelná stěna. Celkově mi ale přišli mise v těchto městech slabší a ne tolik záživné.

Nehroťte ten dabing

Když jsem projížděl občasné komentáře, nemohl jsem si nevšimnout těch, do nadávají na dabing. Buď že k postavám nesedí,  rozhovory že občas působí jako oblivon NPC a nebo že Salieri a Morello neznějí tak jako v Mafii 1. Tihle lidi by si měli uvědomit, že se jedná o amatérský dabing. Za mě je úplně v pohodě. A ano, občas mi někde chyběli větší emoce, nějaké rozhovory by se dali napsat a podat lépe. Není to ale žádná tragédie. kdyby 7K Czech Studio měli možnost profesionálního dabingu s profesionálními dabéry a vyplatilo se to, nepochybuji, že by ho udělali. 

Policie stůj! Anebo ne?

Samostatná kapitola jsou pak policejní složky. Upřímně jsme z nich měl poněkud rozporuplný pocit. V první třetině hry byla policie víceméně neškodná a prakticky vás nikdy nechytí ani nedohoní a to ani pokud ani vy nemáte nejrychlejší káru. Přibližně v polovině hry ale dostanou policejní složky lepší auta a ty už vás budou prohánět. V poslední třetině hry jsem pak už polici ani pořádně neregistroval a kdyby občas vedle mě neprojelo jejich auto, ani bych si nevšiml, že tu vůbec nějaká policie je.  Někoho navíc může potěšit i to, že se hra těsně pře určitými událostmi a akcemi ukládá. Takže pokud vás přece jen policie pronásleduje až do cíle a mise kvůli tomu skončí neúspěchem, jednoduše se hra načte a policii už v patách nemáte.

Není všechno zlato co se třpytí

Rise and Fall není bez chyby a nebudu vám tvrdit že je. Občas se vaši nepřátelé zasekávají, sem tam vidíte špatně položenou texturu, nebo objekty. Narazil jsem i na auta, která stála uprostřed silnice ale řidič si prostě řekl že nepojede a bude blokovat provoz. V některých přestřelkách pak například okolní auta a lidé přestanou existovat, aby se po konci akce náhle všichni objevili. Nenarazil jsem ale na žádnou velkou chybu, která by mi zkazila zážitek z hraní a to je to nejdůležitější. 

Všechno má svůj vztestup a pád

Rise and Fall se nebojím označit slovem nejlepší modifikace do hry Mafia. Sledujeme vzestup a pád nejen dona Pepponeho ale i Salieriho, Morella, i všeho, co měli a v co věřili. Zejména poslední část hry jsem si skutečně užíval a jen nevěřícně sledoval, jak rychle se všechno může obrátit vzhůru nohama. Tuhle modifikaci můžu jen vřele doporučit. Proto neváhejte a až v neděli dorazí kompletní edici, určitě tomu dejte šanci. Výsledek za to rozhodně stojí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama