Starfield po novém updatu výrazně prokoukl
i Zdroj: Bethesda Game Studio
Starfield Novinka Starfield po novém updatu výrazně prokoukl

Starfield po novém updatu výrazně prokoukl

Ladislav Klimeš

Ladislav Klimeš

27. 5. 2024 08:00

V květnu vyšel první opravdu velký update pro Starfield. Jeden z fanoušků hry se rozhodl ho důkladně otestovat a říct, jak moc se hra změnila.

Reklama

Nepopírám, mám Starfield rád. V jádru to není zas tak špatné, jak mnozí tvrdí. I když jsem jej před časem po zhruba 120 hodinách přestal hrát, doufal jsem, že přijdou nějaké updaty, které hru vylepší. A tak se také stalo.

Sice výrazně později, než by bylo vhodné, ale i tak. Přišel první větší update, který hru výrazněji upravil. Nemyslím tím zmenšení počtu bugů, ale výraznější změny v gameplayi. Dost byla avizovaná úprava pozemních map. Ruku na srdce, ve vydané verzi byla tato mapa opravdu strašná. Modrá plocha, ve které se člověk nevyznal. To patřilo asi mezi nejhlasitější výtky všech hráčů a je dobře, že byla konečně vyřešena. Ale postupně.

Zlepšení technické stránky

Ačkoliv mě „původní“ Starfield začal aktivně padat až po té, co jsem do něj narval asi dvacet módů. Jinak hra mi stabilně běžela. Nicméně, i já zaznamenal různé technické problémy. Zejména to bylo rozsypání stínů, poklesy FPS a další podobné kratochvíle související s kvalitou obrazu. Po květnovém updatu (označení 1.11.36) je většina těchto problémů buďto kompletně pryč. Za cca 10 hodin testování se mi jen jednou rozsypaly stíny v interiérech. Zároveň jsem si všiml jedné věci, hra samotná už není tak „prkenná“. Jasně, pořád tu jsou „mrtvé obličeje“, ale nemůžu se zbavit dojmu, že hra se hýbe výrazně lépe.

Starfield
i Zdroj: Bethesda Game studios
Starfield

Změny v gameplayi pomohly

Jednou z největších změn je nová položka v nastavení a tou je úprava gameplaye. Můžete si nastavit slušné množství záležitostí, které různě ovlivní hru. Od váhy munice, přes vámi způsobované poškození. Musím vypíchnout, že autoři toto nastavení rozdělili na vesmírnou a pozemní část. Aby tyto změny měly i nějakou váhu, hned se dozvíte o kolik procent se zvýší/sníží získaná XP. Osobně mě to naučilo dost experimentovat a chvilku mi trvalo, než jsem našel pro sebe správné nastavení. Přibyl i survival mód, který jsem netestoval, takže k němu nemám moc co říci. Jen je to další příjemný dodatek.

Starfield nastavení
i Zdroj: Bethesda Game Studios
Starfield nastavení

Další věcí jsou již zmíněné mapy. Pryč je odporná tečkovaná mapa, ve které se nedá vyznat. Je nahrazena mnohem lépe čitelnou, barevnou. Upřímně, tahle změna je výrazně k lepšímu. Bohužel, tahle změna přichází trošku pozdě. Slibované DLC má vyjít na podzim, což je ještě docela daleko a Starfield ztrácí další hráče. Obsahu je ve hře opravdu hromada, když pominu nezáživnou hlavní linku, tak tu je hromada zábavných mini příběhů a dost pěkných atmosférických míst.

Zažívá Starfield renesanci?

Jak jsem řekl, Starfield mám rád a představa, že dalších 10 let do ní bude proudit obsah a updaty se mi zpočátku hodně líbila. Nyní se obávám, že to dopadne stejně jako Halo: Infinite. Vše časem postupně vyšumí a zůstane pachuť, že hra mohla být něčím víc. Vydávání updatů je pomalé, DLC zatím nejsou vůbec. Osobně bych si přál, aby hra zažila znovuzrození ve stylu Cyberpunk 2077, ale obávám se, že je to jen můj sen. 

Starfield mapa 2
i Zdroj: Bethesda Game studios
Starfield mapa 2

Co říci závěrem? Starfield je hrou od Bethesdy se vším, co k tomu patří. Zastaralá, ale ve většině případů zábavná záležitost, kterou si modeři upraví podle svého. Tím nemyslím jen prasečinky. Hru pořád kazí velmi pomalé vydávání updatů a i když poslední změny jsou výraznější, nejsou tolik výrazné, aby se k nim většina hráčů vracela. Minimálně já doufám, že se to zlepší. Prozatím je ta hra moje guilty pleasure a popravdě je to krom Helldivers 2 jedna z mála her, které rád hraji. Nezbývá než doufat, že to nebude další případ dlouhodobé podpory, která po roce, max dvou, totálně vyprchá, aniž by byly dodány slibované věci. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama