TOP 8 aktuálně nejočekávanějších extrakčních stříleček
i Zdroj: Sharkmob AB
Novinka TOP 8 aktuálně nejočekávanějších extrakčních stříleček

TOP 8 aktuálně nejočekávanějších extrakčních stříleček

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

11. 5. 2024 11:00

Popularita extrakčních stříleček každým týdnem roste, a v současné době se chystají možná desítky nejrůznějších projektů. My jsme vybrali TOP 8 nejočekávanějších z nich.

Reklama

Vzpomínáte ještě na začátky legendární multiplayerové hry PUBG? Tehdy se kolem hry vyvinul obrovský hype, který později podpořilo vydání hry Fortnite. Výsledkem bylo téměř měsíční bombardování novými hrami typu battle-royale, z nichž každá toužila získat svůj podíl na úspěchu a přilákat komunitu. Nakonec se to podařilo jen několika vyvoleným, jako jsou Apex Legends nebo Call of Duty: Warzone.

Podobným trendem je v současnosti obliba her s extrakcí, které mají jistou podobnost s battle-royale, avšak místo nutnosti boje v kruhu mimo zónu se zde snažíte přežít a úspěšně uniknout na základnu jedním z exfilů.

Jen za poslední rok byly oznámeny desítky her s touto tematikou, přičemž jen málo z nich se pravděpodobně dostane do povědomí hráčů. Dnes se podíváme na TOP 8 nejočekávanějších titulů v této kategorii. Dokážou konkurovat již etablovaným značkám, jako jsou Escape from Tarkov nebo Hunt: Showdown?


Gray Zone Warfare

PC (2024)
Extrakční střílečka může vypadat různě, může mít rozdílné mechaniky a spojovat se může z několika žánrů. Například české studio Madfinger Games vsadilo na realismus a obří otevřený svět. Ten vypadá naprosto nádherně, nicméně hra je určena primárně lidem, kteří mají dostatek času. 

Svět je tak velký, a cesta na určené místo vrtulníkem trvá tak dlouho, že v součtu může jít o desítky minut. Gray Zone Warfare je v současné době v předběžném přístupu a má slušně našlápnuto k tomu, stát se jednou z nejlepších multiplayerových her. Tady jsou naše dojmy


Arena Breakout: Infinite 

PC (2024)
Hned po výše zmíněném GZW se o slovo nyní hlásí také čínská alternativa Arena Breakout: Infinite, kterou již můžeme dobře znát, nějakou dobu je totiž venku její mobilní verze. Arena Breakout: Infinite hráče též vezme na rozlehlou mapu, nikoliv ale tak masivní, kterou nabízí Madfinger Games. 

Infinite v současné době prochází uzavřenou betaverzí, do které se můžete dostat například skrze Twitch Drops. Co ale musíme podotknout, jde o velmi povedenou střílečku, která má jednu z nejlepších optimalizací ze všech zmíněných her, které jsou již nějakým způsobem venku. Navíc je velmi chválí dříve aktivní hráči Escape from Tarkov. Jeslti by nějaká ze zmíněných her měla dělat vrásky ostatním tvůrcům, tak právě tato.


Exoborne

PC, PS5, X/S (2024)
Velmi ambiciózně vypadající Exoborne bylo oznámeno v prosinci minulého roku, na hře pracuje hned několik bývalých vývojářů z Ubisoftu, kde dělali na níže zmíněné akci The Division. Tentokrát to zkusí pod vydavatelem Sharkmob. Exoborne nabídne pohled třetí osoby a vezme nás do fiktivního sci-fi světa, kde využijeme naší speciální exo-výbavu k průzkumu post-apokalyptické Ameriky a v souboji s AI a online hráči.


Beautiful Light

PC (2024)
Beautiful Light je další ze série first-person akcí, která by měla dorazit v průběhu letošního roku - konkrétně na Steamu v rámci předběžného přístupu. Beautiful Light též jako všechny ostatní kombinuje PvP a PvE, nicméně jako jedna z mála si nehraje na realistickou taktickou akci, aspoň ne, co se nepřátel týče. Svět totiž obývají odporná a velmi nebezpečná monstra. Více prozradí přiložený trailer.


Project L33T

PC (2024)
I Project L33T je nyní v uzavřené betaverzi, o tu hráči mohou požádat skrze oficiální stránky. My se do bety pustili prakticky okamžitě po vydání - a rád vám shrnu současný stav. I Project L33T se snaží o realistickou střílečku, kde každý krok může tím posledním. To samozřejmě stane velmi jednoduše, i zde totiž pobíhají desítky AI soupeřů, kteří vám nedarují jediný krok. Velmi často dostanete jedničku do hlavu, a hurá zpět do lobby, kde si znovu můžete nakoupit vybavení a šup, můžeme to zkusit znovu. 

Hře se po několika aktualizacích zlepšila optimalizace a je víceméně dobře hratelná, přesto často narazíte na otravné bugy nebo padání hry. Jakou má Project L33T budoucnost, těžko odhadovat, výše zmíněná akce Arena Breakout: Infinite je totiž free-to-play a je ve všech ohledech výrazně lepší.


The Division: Heartland

PC, PS5, X/S (2024)
Asi největší značkou ze všech vypsaných her, je právě The Division. Ubisoft v minulosti vydal hned dva prémiové díly, přičemž především první se těšil velké oblibě. Zpočátku se hráči věnovali především příběhu, poté se však začali stále častěji setkávat v Dark Zone, která byla právě místem, kde celá extrakce odstartovala.

Free-to-play odbočka Heartland se na extrakční prvky zaměří ještě více, Ubisoft zkrátka vidí šanci uspět. Hra již měla být dávno venku, z nějakého důvodu se opozdí a vyjde v průběhu letošního roku, bohužel, ani přibližné datum neznáme.


ARC Raiders

PC, PS5, X/S (2024)
Jestli něco pravidelně sledujeme, je to ARC Raiders od studia Embark, které stojí prozatím pouze za FPS střílečkou The Finals, která dnes patří mezi nejoblíbenější free-to-play hry na Steamu. Kromě toho již roky vzniká i ARC Raiders, která může na první pohled připomenout Star Wars: Battlefront od EA - a to jak svými animacemi, tak střelbou (není také divu, jde o bývalé vývojáře z DICE). I ARC Raiders bude k mání zdarma, datum vydání bychom se měli dozvědět v průběhu roku.


Marathon

PC, PS5 (2025)
Vlastní extrakci chystá i společnost Sony PlayStation ve spolupráci s Bungie (tvůrci Destiny nebo Halo). Po mnoha letech se vrátí oblíbená sci-fi hra Marathon, která již v minulém roce proběhla uzavřenou betou. Tu měli otestovat ti nejlepší hráči Escape from Tarkov, nicméně těm se Marathon údajně nelíbil a tak mělo dojít k odkladu. S hrou se dnes nepočítá dříve, než v roce 2025.

A to není vše..

Výše uvedené hry již byly nějakém způsobem prezentovány, popřípadě je možné je již hrát a tak víme, co od nich přibližně čekat. V následujících letech mají však vyjít ještě další. Hráčům bychom rozhodně doporučili sledovat extrakční Far Cry (bude oznámeno v nejbližší době), PUBG: Black Budget nebo Deadrop, na kterém pracuje známý streamer Dr Disrespect a jeho tým Midnight Society.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama