Zabrala snad petice? Ubisoft se omlouvá za černého samuraje
i Zdroj: Ubisoft
Novinka Zabrala snad petice? Ubisoft se omlouvá za černého samuraje

Zabrala snad petice? Ubisoft se omlouvá za černého samuraje

David Vondráček

David Vondráček

7

Není to tak dávno, co jsme vás informovali o pobouření hráčů nad novým Assassin’s Creed od Ubisoftu. Ten překvapil a na celou situaci reagoval. Co k tomu Ubisoft dohnalo?

Reklama

Připravovaná hra Assassin’s Creed Shadows, zasazená do feudálního Japonska, vyvolala nevoli zejména v Japonsku. Ubisoft se nyní japonským hráčům omlouvá za některé prvky, které vyvolaly obavy. Japoncům vadilo zejména příliš mnoho nepřesností v celkovém vyobrazení, ať už to bylo v architektuře, erbech nebo etiketě. Také hlavní hrdina, černý samuraj Jasuke, vzbudil velkou vlnu nevole.

Důvod, proč se Ubisoft rozhodl reagovat, je ale možná úplně jiný než petice, která už nasbírala téměř 100 000 podpisů. Celá věc už totiž minimálně v Japonsku překročila hranici videoher a reagovali na ni i politici. Ti hru zkritizovali za nepřesnosti a nedostatečný výzkum. Ubisoft už zkrátka reagovat musel, přece jen se očekává, že právě v Japonsku bude hra co do prodejů nejúspěšnější. Na svých stránkách tak Ubisoft zveřejnil zprávu, v níž zmiňuje „mnoho pozitivních reakcí“ i kritiku od japonských hráčů.

Assasins Creed Shadows
i Zdroj: Ubisoft
Assasins Creed Shadows

Ubisoft se nicméně brání tím, že u žádného dílu Assassin's Creed nešlo nikdy o přesné vyobrazení historie. Naopak se snaží podnítit zvědavost a povzbudit hráče, aby se o téma sami zajímali. Minimálně tohle je ale zarážející, neboť Ubisoft nedávno prohlašoval, že hra bude věrná své historii. Japonským hráčům se nicméně Ubisoft omluvil za prvky, které vyvolaly v japonské komunitě obavy. Hra je stále ve vývoji a proto kritiku berou v potaz, aby s tím mohli dále pracovat.

Ubisoft také uznává, že Jasukeho historie je jedna velká neznámá a proto tvrdit, že byl samuraj, je minimálně diskutabilní, protože se vlastně neví, jak to s ním doopravdy bylo. Ubisoft se ale hájí tím, že na hře spolupracuje s historiky a znalci na japonskou kulturu. Jednou z nich je jistá Sachi Schmidt-Hori, docentka japonské literatury a kultury, která zkoumá hyperfeminismus, hypermaskulinitu a hypersexualitu.

Je rozhodně příjemné překvapení, že Ubisoft na celou situaci vůbec reagoval. Těžko ale říct, jestli by to udělali, kdyby celá věc nepřesáhla až do politiky. Navíc celková omluva působí spíš jako vysvětlení, proč se Ubisoft rozhodl, jak se rozhodl. Prozatím nám nezbývá než čekat, jak celý Assassin’s Creed Shadows vlastně dopadne.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama