Co se stalo se sérií: Rayman?
i Zdroj: Ubisoft
Článek Co se stalo se sérií: Rayman?

Co se stalo se sérií: Rayman?

Jakub Dohnanský

Jakub Dohnanský

8. 10. 2023 14:00

Opět neděle, opět záhada co se vlastně děje v herním studiu. Dneska máme na programu velice známou sérii Rayman od ještě více známého Ubisoftu (nebo Ubi Soft ještě za dřívějších časů). Hrdina bez končetin, který umí rozdávat rány a dělá si z vlasů vrtuli, když je potřeba. Co se stalo?

Reklama

Pro hodně hráčů vzpomínka na dětství, někdo o Raymana ani nezavadil a pro někoho zase jedna z těch nejlepších 2D a 3D skákaček. Věřte tomu, nebo ne, ale Rayman je tu s námi už dlouhých 28 let. Ovšem poslední díl s podtitulem Legends vyšel v roce 2013. Že by Rayman začal trpět plešatěním nebo bolestmi kloubů? (Které teda nemá, takže netušíme jak by to jeho ortoped řešil) Jaké byly všechny jeho hry?

Odpověď na poslední otázku trošku upravím. Normálně se v této rubrice řeší úplně všechny hry ze série, ovšem Rayman má celkově kolem 45ti her, skrz několik konzolí, opětovné vydání, či malé hříčky na přenosné konzole. Proto dneska budeme lehce podvádět a povíme si něco jen o důležitých dílech této série, kterých podle nás jsou 4. Celý seznam nejznámější her máte zde.

Rayman (1995)

Co se stalo se sérií: Rayman?
i Zdroj: Ubi Soft

Prvního září roku 1995 konečně vychází první Raymanovská hra na první Playstation, Atari, MS-DOS a Sega Saturn. Barevná skákačka, kdy Rayman dokáže zpomalovat svůj pád díky schopnosti udělat si z vlasů vrtuli a sázet nepřátelům pěsti. Už od začátku je znát, že se hra soustředí na dětské publikum a tak můžeme ve hře najít levely poskládané z cukrovinek, pastelek, hudebních nástrojů, nebo se samozřejmě dočkáme i normálního prostředí. Celá hra v tomto ohledu byla hodně kreativní. Level design byl v pořádku a soundtrack roztomilý. Dá se říci, že to byla skoro perfektní skákačka.

To ,,Dá se říci" je velice důležité. První Rayman se totiž potýkal s hodně těžkou obtížností. Než začne diskuze, ano, je pravda, že hry dřív byly objektivně těžší a nevodily hráče za ručičku. Vývojáři doufali, že hráč bude mít, slušně řečeno, mozek a přijde na řešení sám. 

Za prvé je nutno říci, že abyste se vůbec dostali na konec, musíte najít všechny klece, které v levelech jsou. Ano, musíte, jinak konec neuvidíte. Za druhé, různé pasáže v levelech, či nástrahy, které jste měli zdolat, Vám přijdou naprosto náhodné a byly občas opravdu peklo kvůli třetí věci. To je fakt, že musíte přesně odhadnout skoky a dopadat přesně na pixel správně, jinak můžete celou pasáž opakovat. Nemluvě o tom, že jako správná Oldschool skákačka máte životy, které můžou dojít.

Shrnuto, sečteno. První Rayman byla hra dělaná pro děti, ale nakonec mířila na dospělé, což rozhodně není naposledy.

Rayman 2: The Great Escape (1999)

Co se stalo se sérií: Rayman?
i Zdroj: Ubi Soft

Po čtyřech letech na nás ,,Ubisoft" vypustil druhý díl Raymana s podtitulem The Great Escape. Už žádná 2D skákačka, ale plnohodnotné 3D z pohledu třetí osoby. Příběh vypráví o zajetí pirátem Admiralem Razorbeardem, který unesl a drží pod zámkem všechny kouzelné bytosti. Na Raymanovi je všechny zachránit.

Tento díl se začíná víc rozjíždět díky seznámení se s přáteli Raymana, zejména se známým nejlepším kamarádem Globoxem. Hra také poprvé obsahovala nějakou formu dabingu. Postavy ve skutečnosti nemluví, ale vydávají zvuky, které si skoro můžete spojit se sérií The Sims, jinak je celá hra vyprávěna hlavně skrz text. Toto se týkalo hlavně PC a jiných verzí. Na první a druhý Playstation dostala hra normální dabované dialogy. Důvod je bohužel neznámý. 

Jinak se jedná o skvělou 3D skákačku. Opět samozřejmě Rayman může využívat svoji schopnost udělat si z vlasů vrtuli, popřípadě bojovat s nepřáteli svými vystřelujícími pěstmi. Hra měla naprosto úžasný level design, atmosféry jednotlivých levelů byly unikátní a soundtrack naprosto kouzelný. Druhý Rayman taky nabízel bonusové levely. Pokud jste v hlavní úrovni sesbírali všechny Lumíky, a zničili všechny klece zajmutých bytostí, bylo Vám zpřístupněná minihra, ve kterém běháte s malým Globoxem. Po vyhrání se Raymanovi zvýšily životy i síla.

Vedlejší zajímavost

Víte, že Rayman 2: The Great Escape obsahoval easter egg, který se našel teprve až před čtyřmi lety, neboli po dvaceti letech od vydání? V levelu ,,Tomb of the Ancients", když na PC zadáte přede dveřmi, kde se setkáte s Clarkem jako bossem úrovně, cheat playjeff, objeví se Vám krabice, na kterou můžete vyskočit a dostat se do tajného tunelu, ve kterém můžete vidět malý Globoxe jak si užívají koncert neznámé velké postavy. Video zde.

Rayman 3: Hoodlum Havoc (2003)

Co se stalo se sérií: Rayman?
i Zdroj: Ubi Soft

Ach ano. Třetí Rayman. Za mě osobně vítěz mého herního dětství, u kterého jsem strávil nespočet hodin a nespočet dohrání. Opět po čtyřech letech, v roce 2003, dostáváme nové dobrodružství, které je graficky a hratelnostně lepší, ale taky i už trošku dospělejší a už se nebere tak vážně.

Příběh se odehrává nějakou dobu po dvojce. Vysvětlení můžeme říct citací jedné z postav: 

Jeden černý Lumík, přemění všechny červené Lumíky v Hoodlumy. Svět je ve velkém nebezpečí.

Tuto informaci dostaneme hned ze začátku. I já jako dítě jsem to pochopil celkem rychle na rozdíl od druhého dílu a důvod k tomu je celkem jednoduchý. Český dabing. Třetí Rayman byla jedna z her, která dostala od nás Čechů luxus v možnosti mít vlastní dabing, který sice dneska může znít strašně levně a amatérsky, ale kdo hrál při vydání tak mi dá za pravdu, že měl svoje kouzlo.

Stále je Rayman 3: Hoodlumská hrozba 3D skákačka z pohledu třetí osoby, opět s vylepšenou grafikou a hratelnost byla obohacena o převleky, které Vám na omezený čas daly vylepšení schopností. Ať už mluvíme o možnosti vysloveného lítání i nahoru, větší síly, možnost schazovat platformy závitového tvaru, či možnost se houpat jako Spider-man na vytyčených bodech.

Zatímco dvojka byla seriózní ohledně záchrany světa a místy byla i skoro depresivní, třetí díl se už tak vážně nebral, humor, prolamování čtvrté zdi a dvojsmyslné narážky tady jsou na každém kroku.

Vedlejší zajímavost

Víte, že na této stránce můžete procházet noclipem všechny levely starších Raymanů online?

Rayman: Raving Rabbids (2006)

Co se stalo se sérií: Rayman?
i Zdroj: Ubisoft

Normálně bych tento díl zařadil do těch zbylých 40ti, o kterých tu dneska nepromluvím. Ovšem zde udělám vyjímku, protože zde přichází zlom, kdy Rayman série začíná pomalu umírat.

Tento díl ani nevíme, kdy se odehrává. Jen víme, že Raymanovo svět napadli zlí králici, kteří unesli všechny malý Globoxe společně s Raymanem a nutí ho hrát malé hry, aby se dostal z jejich spárů. Ano, na malé Globoxe úplně zapomene. To je celý příběh a všechno co v této hře naleznete.

Ne, že by to vysloveně byla špatná hra, rozhodně to ale není to co jsme měli dostat. Dneska už totiž není tajemstvím, že původně měl tento díl vypadat úplně jinak a hlavně měl mít číslovku 4. Ovšem Ubisoft chtěl stihnout vydání do Vánoc a tak se začaly mazat části hry, až nakonec vznikla jen party hra pro děti.

Rovnou když jsme u toho je taky důležité zmínit, že minulé Vánoce se na internet už dostal opravdový prototyp původního čtvrtého dílu. Video níže:

Za nás můžeme říci, že by rozhodně čtvrtý díl měl určitě hodně co nabídnout a je to škoda, že kvůli chamtivosti vývojářů se nakonec tak nestalo. 

Shrnutí

Vím, že jsme nezmínili díly jako Rayman Arena, Rayman Raving Rabbids 2, Rayman Origins, nebo Legends. Rayman Arena byl totiž jen takový menší pokus o vytvoření nějaké party hry, Rayman Raving Rabbids 2 se už úplně vzdálil od Raymana a Origins s Legends jsou jen další skákačky ve 2D, které nedělají nic moc extra nového. Grafiku mají úžasnou, level design, hudbu a hratelnost taky, ale jsou skoro nerozpoznatelné od sebe.

Je šance na nový díl?

Rayman má dveře otevřené, je tu spousta místa pro nový díl. Vždyť Rayman byl dlouho maskotem Ubisoftu, dokud ho nenahradili Králíci ze série Raving Rabbids. Jestli se Ubisoft rozhodne udělat nový plnohodnotný čtvrtý díl bude to zázrak a rozhodně příjemný.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama