GTA 6 nezvládne 60 FPS na PlayStation 5 Pro, tvrdí expert na hardware
i Zdroj: Sony Corporation
Novinka GTA 6 nezvládne 60 FPS na PlayStation 5 Pro, tvrdí expert na hardware

GTA 6 nezvládne 60 FPS na PlayStation 5 Pro, tvrdí expert na hardware

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

Platformy PlayStation PlayStation 5

Koupit nebo nekoupit PlayStation 5 Pro? Spousta hráčů se pravděpodobně rozhodne až podle výkonu. Dokáže ale rozjet nové GTA při 60FPS? Odpověděli experti na hardware.

Reklama

Jen pár dnů po oznámení herní konzole PlayStation 5 Pro stále zůstává mnoho nezodpovězených otázek. Zajímavé je, že v diskuzích se hráči příliš nezaměřují na hardwarové vylepšení, jako jsou plynulost her, vyšší ostrost, rychlost nebo ray-tracing. Hlavním tématem je spíše cena, která v České republice dosáhne 20 290 Kč za verzi bez mechaniky, tu si hráči budou muset dokoupit zvlášť, stejně jako stojánek

Tentokrát se však nebudeme věnovat ceně, ale hardwaru. Mark Cerny ze Sony odhalil, že PS5 Pro bude mít o 67 % více výpočetních jednotek a o 28 % rychlejší paměť oproti původní verzi z roku 2020. Tento výkonový skok je sice výrazný, ale bude stačit na to, aby dosáhli dlouho očekávaných 60 FPS u velkých AAA her, místo často kritizovaných 30 FPS? 

Na tuto otázku odpověděli odborníci na hardware z Digital Foundry pro zahraniční magazín IGN a jejich odpověď je bohužel negativní. Podle nich například GTA 6 na očekávané konzoli PlayStation 5 Pro nedosáhne 60 FPS.

Hry Grand Theft Auto vždy spouštěly komplexní simulace, které tvrdě zatěžují CPU, a proto se každá hra GTA zpočátku spustila na svých cílových platformách rychlostí 30 FPS nebo nižší. PS5 Pro používá stejný procesor jako PS5 a bylo by extrémně náročné dosáhnout 60 FPS, pokud se základní verze PS5 zaměřuje na 30 FPS.

Je nyní víceméně jisté, že PlayStation 5 Pro automaticky nebude znamenat nativních 60 FPS u her, které dříve jely při 30 FPS. Hry zkrátka budou plynulejší a hezčí, nějaký obrovský nárůst ale bohužel s touhle konzolovou generací od Sony již nepočítejme. Celou pravdu poznáme 7. listopadu, kdy doposud nejvýkonnější konzole od PlayStationu vyjde. Předobjednávky budou odstartovány již 24. září 2024.

Konzole PlayStation 5 Pro představena: Máme datum uvedení i cenu
i Zdroj: Sony Corporation

Konzole PlayStation 5 Pro představena: Máme datum uvedení i cenu

Dlouho očekávaná akce je za námi. Společnost Sony oficiálně během konference představila herní konzoli PlayStation 5 Pro.…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama