Mafia 2 je s námi už 13 let, její obsah měl být ale daleko bohatší
i Zdroj: 2k Czech
MAFIA 2: Definitive Edition Novinka Mafia 2 je s námi už 13 let, její obsah měl být ale daleko bohatší

Mafia 2 je s námi už 13 let, její obsah měl být ale daleko bohatší

David Vondráček

David Vondráček

Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Steam Steam Xbox Xbox

Mafia 2 je považována za jednu z nejlepších českých her. Původně však měla nabídnout daleko více obsahu, než se do ní nakonec dostalo. My vám ukážeme ty nejlepší.

Reklama

Není žádným veřejným tajemstvím, že se otec hry Mafia, Dan Vávra, rozešel se studiem 2K Czech ne úplně v dobrém. Nelíbilo se mu totiž, jakým směrem se hra ubírá, a proto ze studia odešel. Přestože Mafia II nakonec slavila úspěch, její potenciál byl daleko větší. Co všechno se nakonec do hry nedostalo?

Sicílie měla být daleko větší

Na začátku hry Mafia 2 se ocitáme na Sicílii, během druhé světové války. Tahle mise slouží jen jako jakýsi tutoriál, po kterém se přesuneme do Empire Bay. Misí na Sicílii ale mělo být původně daleko víc. Měla být otevřenější a měli jsme zde strávit daleko více času. Postaveno bylo dokonce i celé město, kde se měla odehrávat velká bitva. Jak sám Dan Vávra uvedl, navštívil kvůli tomu i samotnou Sicílii a strávil stovky hodin sbíráním materiálů a historických událostí.

Systém reputace a zbraně na blízko

Zbraně na blízko v Mafia 2 chybí úplně, přestože se s nimi původně počítalo. Pálka, trubka, hasák nebo sekáček na maso se do hry nikdy nedostaly. Systém reputace měl zase ovlivňovat Vitův status ve hře. Za zabití civilisty se reputace snížila, a když jste naopak někomu pomohli, reputace se zvýšila.

Inventář a zbrojní licence

Inventář, který byl v první Mafii, v Mafia 2 chyběl, přestože se s ním původně počítalo a měl být o něco lepší. Znovu jsme ale měli být limitováni na dvě velké zbraně. Zbrojní licence měla sloužit k tomu, že když vás policista viděl se zbraní, stačilo jednoduše ukázat zbrojní licenci a nechal vás jít. Nemuseli jste tak zbraně zbytečně zahazovat.

Získávání a utrácení peněz

Ve hře jste mohli získat nemalé peníze přepadáváním obchodů. I když tato možnost ve hře nakonec je, přepadnout se dá jen určitý obchod. Tím, že jste to navíc udělali, jste riskovali svou reputaci a místní vás kvůli tomu neměli v oblibě.

Své peníze jste také mohli hezky utrácet. Možností mělo být kupování jednotlivých domů po městě, používání taxíků, kupování vlastních aut nebo sázení na chrtí závody, které se do hry také nedostaly. Mohli jste si nakupovat věci do svých domů nebo si najmout vlastního osobního strážce.

Mafia II
i Zdroj: 2K Czech
Mafia II

Živé město a další věci, co se do hry nedostali

Celé Empire Bay mělo žít daleko více. Mohli vás zde přepadnout, mohli jste zde potkávat bezdomovce, čističe bot nebo kameloty. V Mafia 2 se také měla náhodně rozsvěcovat a zhasínat okna budov. Do finální hry se ale nedostali ani například stanice metra a autobusové zastávky. Obojí sice ve hře je, ale používat se nedá, podobně jako nadzemka. Vaši kamarádi měli mít omezené zdraví a munici, stejně jako vaši nepřátelé. V Mafia 2 měla být také extrémní obtížnost nebo volná jízda. Do hry se ale nedostaly ani celé lokace, jako letiště, pohřební ústav, hotel, kino nebo banka. Součástí hry měly být i vedlejší mise. Vito měl mít také přítelkyni a Mafia II se měla dočkat i několika různých konců.

S odstupem času nám přijde velká škoda, že byla Mafia II ve výsledku docela osekána, a trochu nás mrzí, že ani remastery nebo další updaty už do hry nic nového nepřinesly, přestože některé soubory můžete snadno najít. Třeba se jednou dočkáme verze Mafia 2 s tím vším, co se původně plánovalo. Prozatím si musíme vystačit pouze s modifikacemi, které tuto práci odvádí velmi dobře. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama