Mladý hacker, který minulý rok ukradl desítky videí a materiálů z GTA 6, využil tuhle pomůcku za pár korun
i Zdroj: Rockstar Games
Novinka Mladý hacker, který minulý rok ukradl desítky videí a materiálů z GTA 6, využil tuhle pomůcku za pár korun

Mladý hacker, který minulý rok ukradl desítky videí a materiálů z GTA 6, využil tuhle pomůcku za pár korun

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

27. 8. 2023 19:00

Zahraniční televize přišla s detaily: jak se mladý hacker dostal do počítačů Rockstar Games? Největší roli hrál samozřejmě notebook a zkušenosti. Nicméně pomohlo k tomu i toto malé zařízení za pár stovek.

Reklama

Jeden z největších, možná největších herních úniků informací – o ten se minulý rok postaral mladý hacker Arion Kurtaj (18). Tomu se začátkem roku 2022 povedlo proniknout do počítačů společnosti Rockstar Games, díky čemuž získal přístup k přísně tajným složkám. Ty ukrývaly například část zdrojového kódu hry GTA 6, ale také spoustu důležitých dat a desítky různých videí, které zachytily vývoj hry Grand Theft Auto 6 v rané fázi.

Unikly gameplay záběry z GTA 6?
i Zdroj: Spite.cz

Unikly gameplay záběry z GTA 6?

YouTube se začíná plnit záběry, které údajně patří nějaké rané fázi vývoje Grand Theft Auto 6. V článku spousty videí.

18. 9. 2022 10:42

Po tehdy ještě anonymovy začali kromě policie pátrat také další hackeři. Těm se hned po chvíli podařila vypátrat adresa a iniciály A.K. (dnes již víme, že jde o Ariona Kurtaje). Po pár dnech byl dopaden a identifikován. Šlo o mladého Brita, který byl za podobnou činnost trestán - tehdy napadl společně s hackerskou skupinou Lapsus$ firmy jako Uber nebo Nvidia.

Policie Ariona, tehdy ještě jako 17letého chlapce, obvinila z hackingu a vydírání. Po společnosti Take-Two, která vlastní Rockstar Games, požadoval desítky tisíc dolarů pod výhružkou, že všechna videa a zdrojový kód umístí na internet. Což také následně udělal, a veřejnost mohla poprvé vidět GTA 6 v chodu.

Hacker GTA 6 byl shledán duševně nemocným a nebude souzen

Policie ještě v červenci minulého roku oznámila, že mladý hacker je duševně nemocný a nebude odsouzen. Byl však obviněn i z dalších prohřešků – jak ale nakonec dopadl nebo dopadne, není v tuto chvíli jasné.

Jak se hacker dostal do PC Rockstaru?

Podle televize BBC se hacker ubytoval v hotelu, kam si přinesl notebook a chytrý telefon, čímž vše odstartoval. Velkou roli však mělo hrát jiné zařízení. K nabourání a následnému odcizení materiálů mu pomohla Amazon Fire Stick. Že nevíte, k čemu slouží? Díky Amazon Fire Stick lidé mohou sledovat TV, stovky tisíc seriálů a filmů, nebo streamovat a spousty dalšího. Jak přesně tato hračka posloužila, není jasné. Ale i taková věc, kterou koupíte za pouhých zhruba 500 Kč, může pomoct k poškození firmy o miliony dolarů. Kauzu i nadále sledujeme.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama