Baldur's Gate 3 dostal AI český překlad. Není dokonalý, přiznává jeho autor
i Zdroj: Larian Studios
Češtiny do her Baldur's Gate 3 Novinka Baldur's Gate 3 dostal AI český překlad. Není dokonalý, přiznává jeho autor

Baldur's Gate 3 dostal AI český překlad. Není dokonalý, přiznává jeho autor

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

21. 8. 2023 13:00 11

Nechcete čekat i třeba rok, než přijde oficiální a dokonalá čeština do Baldur's Gate 3? Potom můžete zkusit tu od umělé inteligence, která je již několik týdnů dostupná veřejnosti. Dle očekávání obsahuje spousty chyb, a podle prvních reakcí hráčů jde o nejhorší AI překlad, který jsme tu kdy měli. Vyjádřil se k němu i jeden z profesionálních překladatelů.

Reklama

Baldur's Gate 3 patří mezi nejlépe hodnocené hry letošního roku a svou velikostí - co se dialogu týče, je rozhodně největší. Přesto jedno malé minus najdeme, neobsahuje českou lokalizaci. Naštěstí tu ale máme šikovné předkladatele, kteří se po dohodě s Larian Studios, do obřího překladu pustili. Nicméně jak tvůrci češtiny přiznávají, práce na ni může trvat i déle než rok. A tak se někdo rozhodl, že připraví svůj vlastní překlad v rámci několika minut - i tentokrát díky umělé inteligenci.

Tento překlad je neoficiální a jeho stažení je pouze dobrovolné. Je určen pouze pro nedočkavce, kteří nechtějí čekat na kvalitní oficiální překlad. Pokud vám tento překlad nebude vyhovovat, odstraňte ho, neručíme za jakékoliv špatně formulované věty nebo názvy ve hře," píše se v oficiálním popisku.

Tento překlad byl vytvořen přes AI, takže obsahuje spoustu chyb,

dodává autor překladu. Jak moder několikrát upozornil, překlad má spousty chyb, může obsahovat nepřeložená slova či celé věty a některé pasáže nemusejí dávat smysl. Což samozřejmě může zkazit celý příběh. K této češtině se nedávno vyjádřil i profesionál a překladatel Vojtěch Schubert v jednom z komentářů.

Když si má člověk vybrat mezi tím, že nerozumí ničemu, a mezi češtinou od umělé inteligence, je pochopitelné, že sáhne po té od UI, když už fakt musí hrát hned. Ale je smutné, že vlastně ani nevíte, o co všechno vás zprasený překlad od UI připraví, o jaké detaily, imerzi, kolik posunu významu a nelogičností vás čeká... Podle mě si ten zážitek dost zkazíte, ale chápu, člověk chce hrát hned.

Jak je na tom fanouškovská čeština pro Baldur's Gate 3? A jak dlouho ještě potrvá?
i Zdroj: Larian Studios

Jak je na tom fanouškovská čeština pro Baldur's Gate 3? A jak dlouho ještě potrvá?

17 000 různých konců, stovky hráčského rozhodnutí nebo 16 758 stran ve formátu A5, to je gigantické RPG Baldur's Gate 3 od…

7. 8. 2023 17:00

Češtinu si zdarma můžete stáhnout na stránkách NexusMods.com. My však doporučujeme počkat na dokonalou češtinu, která i nyní vzniká v PřekladyHer.eu. Aktuální stav je 39 % - letos ji tedy bohužel ještě nečekejme.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama