Souhrn: To nejlepší z Gamescomu 2024
i Zdroj: Jakub Hergesell / Spite.cz
Novinka Souhrn: To nejlepší z Gamescomu 2024

Souhrn: To nejlepší z Gamescomu 2024

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Byli jsme na Gamescomu 2024 a mezitím pro vás připravili desítky článků. Dnes si shrneme to nejlepší, co Gamescom nabídl. Na seznamu nechybí ani české hry.

Reklama

Gamescom 2024 je definitivně za námi a je tak nejvyšší čas ohlédnout se stejně jako v minulých letech po tom nejlepším, co se během posledních dnů událo. Vidět jsme mohli desítky nejrůznějších her a mezi TOP desítkou se objevily hned dva české projekty, překvapivě dobře pak vypadalo i Atomfall od tvůrců Sniper Elite. Pojďme se podívat detailně.

Mafia: The Old Country

Když moderátor před Gamescomem lákal na velmi očekávané hry během ONL, já osobně jsem doufal v představení například nového Metra nebo Tomb Raideru. Nicméně ani k jedné z těchto her nedošlo, ovšem objevilo se něco možná pro většinu lákavějšího. Vydavatelství 2K Games na samotném závěru oznámilo hru Mafia: The Old Country. O té však příliš neprozradili, víme jen, že se podíváme do brutálního podsvětí na Sicílii na počátku 20. století. Nová Mafia, která nás vezme příběhově úplně na začátek, dorazí v průběhu roku 2025 na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S, včetně českého dabingu

Dying Light: The Beast

Velmi mile nás překvapilo i relativně brzké oznámení nového dílu do série Dying Light. Nepůjde však o plnohodnotný díl, ale menší spin-off (i tak v něm údajně strávíme až 18 hodin). V The Beast se ujmeme role Cranea z prvního dílu. Ten byl držen dlouhých 13 let v zajetí, podařilo se mu však utéct. My jsme měli na Gamescomu šanci vidět exkluzivní demo, které přímo před námi kluci z Techlandu vyzkoušeli, a velmi mě bavilo, především ta děsivá atmosféra ve chvíli, kdy padla noční hodina, kdy vycházejí Volatiles. Dying Light: The Beast vyjde v roce 2025 na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Tady si ještě můžete přečíst naše dojmy.

STALKER 2

Na Gamescom přijel i Xbox, který s sebou přivezl ukázky z několika her a zabral podstatně nejvíce místa z celého veletrhu. Chybět nemohlo ani hratelné demo, které si hráči mohli vyzkoušet jak na PC, tak konzoli Xbox Series X/S. Pokud jste však přímo na místě nebyli, potom je k dispozici alespoň záznam této demoverze. STALKER 2 dorazí po několika nepříjemných odkladech již 10. listopadu 2024 včetně českých titulek.

Reanimal

Studio Tarsier, které se proslavilo naprosto úžasnou sérií Little Nightmares (na 3. dílu již však nepracují), během Gamescomu oznámili hru Reanimal, která jak jsme se s kolegy shodli, nakonec vypadá lépe než Little Nightmares 3. Reanimal bude slušné psycho, které vezme sourozence na šílený ostrov, ze kterého budeme muset utéct. Hra dorazí pravděpodobně až v příštím roce.

Borderlands 4

Fanoušci série Borderlands se konečně dočkali. Studio Gearbox a vydavatelství 2K Games hned na úvod celého Gamescomu 2024 odprezentovaly oznamovací trailer pro Borderlands 4. Informací však příliš neprozradili, v popisku v současné době najdeme jen: “Zjistěte, jestli máte na to zapsat se do historie jako legendární Vault Hunter, zatímco hledáte tajný mimozemský poklad a odpalujete všechno, co vám přijde pod ruku.” Borderlands 4 dorazí v roce 2025 ve verzích PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

Indiana Jones and the Great Circle

I dobrodruh Indy byl součástí veletrhu a zabral obrovskou část Xboxu. Bohužel však na místě nebyla možnost k vyzkoušení a tak jsme se museli spokojit pouze s videoukázkou. Tu již nyní můžete vidět i vy. Kromě nových záběrů Xbox oznámil datum vydání, Indiana Jones and the Great Circle dorazí 9. prosince 2024 ve verzích PC a Xbox Series X/S. Na PlayStation 5 verzi údajně dojde v první polovině roku 2025.

Kingdom Come: Deliverance 2

Chybět rozhodně nemohlo české středověké RPG Kingdom Come: Deliverance 2 od Warhorse Studios. To nabídlo jak ukázku z hraní, tak novinářům poskytlo hratelné demo, kde jsme si mohli vyzkoušet soubojovou část, stealth a mrkli jsme na grafický pokrok, který rozhodně na určitých částech hry byl znatelný. Na naše dojmy z KCD 2 se můžete podívat zde, kde jsme detaily popsali vše, co jsme viděli a vyzkoušeli. Kingdom Come: Deliverance 2 vyjde 11. února 2025 s českým dabingem a titulky.

Commandos: Origins

Claymore Game Studios a Kalypso Media představily Commandos: Origins, které navíc přivezly na Gamescom. Novináři si tak mohli osahat tuto legendární sérii na “vlastní kůži". Například kolega ze Zing.cz říká, že: “Celkově tak ve mně po odehrání ukázky Commandos: Origins zůstaly smíšené pocity. Hratelnost je velmi zábavná a během stealthu funguje skvěle. Brzdí ji nicméně zastaralé technické zpracování, které se kromě bugů a slabší grafiky či animací projevuje také nepříjemnými autosavy skoro na každém kroku, které přerušují hru. Pokud ale máte sérii rádi a jste schopni takové nedostatky odpustit, zklamaní určitě nebudete.” Commandos: Origins vyjde ještě letos ve verzích PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

Atomfall

Studio Rebellion, které dobře známe především díky akční sérii Sniper Elite, v současné době pracuje na dvou oznámených hrách. Kromě na Sniper Elite: Resistance se již nějakou dobu pracuje na post-apokalyptickém sci-fi Atomfall - které vypadá podstatně lépe než zmíněná nový Sniper Elite. To se nyní detailně představilo a vidět můžeme vůbec první trailer a máme datum vydání. Atomfall vyjde v březnu 2025 na PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S a Xbox One. 

Monster Hunter Wilds

Gamescom navštívil i oblíbený Capcom, ovšem trochu mě osobně zklamal. Přivezl totiž z těch několika očekávaných her pouze Monster Hunter Wilds, já popravdě doufal, že konečně uvidíme něco ze hry Pragmata nebo aspoň teaser na nový Resident Evil. Spokojit jsme se tak museli “jen” s Monster Hunter Wilds, které přináší několika hodinovou gameplay ukázku. Hry se dočkáme v průběhu roku 2025 na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. 

A jak se vám líbil letošní Gamescom? Dejte nám vědět a nezapomeňte nás sledovat také na Instagramu, kam jsme několik fotek přímo z místa konání nahráli. V roce 2025 se do Kolína znovu vydáme!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama