Exkluzivně: Expertka na japonskou historii nám objasnila, jak se věci mají. Existoval africký samuraj?
i Zdroj: Ubisoft Québec
Shadows Novinka Exkluzivně: Expertka na japonskou historii nám objasnila, jak se věci mají. Existoval africký samuraj?

Exkluzivně: Expertka na japonskou historii nám objasnila, jak se věci mají. Existoval africký samuraj?

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

25. 5. 2024 16:00 1

Existoval africký samuraj, kterého vyobrazil Ubisoft ve hře Assassin's Creed: Shadows? Kontaktovali jsme expertku na japonskou historii, která vše objasnila.

Reklama

Ubisoft minulý týden ve středu oficiálně oznámil prostřednictvím traileru novou hru Assassin's Creed: Shadows. První CGI trailer vypadal naprosto parádně, nechyběla zde akce, skvělá atmosféra a úžasné souboje. Došlo také na představení dvou hlavních postav, jedné ženské a jedné mužské. Právě muž, který je původem Afričan, vyvolal mezi hráči velkou debatu. Prakticky ihned se spousta hráčů ohradila vůči Ubisoftu a téměř na všech herních magazínech se objevily komentáře typu: "Žádný africký samuraj nikdy neexistoval, byl to jen sluha." nebo "To si zase Ubisoft mění historii, jak se mu zlíbí."

Ano, Ubisoft si skutečně mění a překrucuje historii, nicméně na to vždy předem upozorní. Navíc jde o fantasy sérii, kde se to dá i pochopit. To, že se Yasuke do Japonska v 16. století opravdu podíval a žil tam, není pochyb. Existuje spousta záznamů. Co však nyní herní komunitu rozděluje, je tvrzení, zda opravdu byl samurajem, jak jej prezentuje Ubisoft, nebo obyčejným sluhou vládnoucího Nobunagy.

My jsme na nic nečekali a ihned kontaktovali několik známých českých expertů na japonskou historii. Naše otázka zněla: Před několika dny oznámila jedna z největších herních společností (Ubisoft) hru, která bude zasazena do 16. století, konkrétně do Japonska. Hlavní postavou bude černoch, údajně Afričan. To, že skutečně existoval, víme, je k tomu spousta informací, nicméně čtenáři, ale ani nejrůznější články na Google se nedokáží shodnout, zdali se zmíněny africký bojovník stal “prvním africkým/černošským samurajem”. Někteří tvrdí, že šlo pouze o zajatce, jiní, že byl bojovníkem, další, že se skutečně stal samurajem. Exkluzivně jsme dostali odpověď:

Exkluzivně

“Mohu potvrdit, že skutečně existoval, specificky za vlády jednoho ze tří sjednotitelů Japonska, Ody Nobunagy. Jsou o něm zmínky jak v japonských, tak jezuitských záznamech. Původně byl otrok sloužící jezuitům při jejich misích v Japonsku. Podle zdrojů není známo, jestli se účastnil konkrétní bitvy, ale doprovázel Nobunagu při dobývání Koshu, po němž byl napaden a zemřel. Yasukeho osud po Nobunagově smrti není známý,"  prozradila exkluzivně pro Spite.cz, Tereza Kovalská, expertka na japonskou historii a japonské překlady. Dodala pak, že:

Byl označen za vazala (formální označení samuraje), ale nemohu potvrdit že by bojoval v konkrétních bitvách jelikož zdroje nezmiňují žádné detailnější záznamy.

Předobjednávky Assassin's Creed: Shadows naplňují očekávání Ubisoftu
i Zdroj: Ubisoft

Předobjednávky Assassin's Creed: Shadows naplňují očekávání Ubisoftu

Vypadá to, že Assassin's Creed: Shadows rozhodně nebude žádným propadákem, jak někteří hráči tvrdí. Podle důvěryhodného…

19. 5. 2024 18:00
2

Myslím, že tímto vyjádřením už musí být všem jasné, že vyobrazení Yasukeho Ubisoftem je čisté “fantasy” a Yasuke se samurajem nikdy nestal. Nabízí se ale otázka, co se tedy stalo s Yasukem po smrti Ody? Nestal se samurajem až poté? To už ale přemýšlíme až moc. Tato “kauza” se může konečně uzavřít. Assassin's Creed: Shadows vyjde 15. listopadu 2024 na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. My bychom se tímto článkem chtěli zároveň omluvit za náš předchozí post, který se týkal údajného samuraje.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama