Ubisoft opět pod palbou kritiky: Hledá talentované vývojáře, kteří se nesmějí identifikovat jako muži
i Zdroj: Ubisoft Montreal
Novinka Ubisoft opět pod palbou kritiky: Hledá talentované vývojáře, kteří se nesmějí identifikovat jako muži

Ubisoft opět pod palbou kritiky: Hledá talentované vývojáře, kteří se nesmějí identifikovat jako muži

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

5
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Nového mentorského programu, ve kterém Ubisoft hledá talentované vývojáře, se mohou účastnit pouze ženy a nebinární jednotlivci. Muži zde nejsou vítáni.

Reklama

Ubisoft se v posledních letech nepotýká s příliš nadšenou komunitou svých hráčů. Může za to hned několik nepříjemných přešlapů. Nejprve to bylo ukončení podpory České republiky, což znamenalo, že se čeští hráči již nedočkají dalších her s oficiální českou lokalizací. Spousta kontroverze se ale řešila i v globálním měřítku, my si dnes však povíme o naprosto nepochopitelném kroku, po kterém je francouzský gigant nyní oprávněně pod palbou kritiky.

Ubisoft provozuje mentorský program, ve kterém hledá mladé a talentované vývojáře. Něco podobného existuje již čtyři roky, jak web Ubi zmiňuje, za tu dobu dokázali naverbovat asi 90 talentů, kteří mají pomáhat jednotlivým interním studiím s novými nápady. Nicméně nové inzeráty znějí přesně tak, jak by neměly. Doslova se přímo na oficiálních stránkách píše, jak můžete vidět níže, že se hledají ženy nebo nebinární jednotlivci. Program byl spuštěn pro kandidáty ze Spojených států amerických, který se musí řídit zákony USA - ty zakazují diskriminaci na základě pohlaví, což Ubisoft s tímto mentorským programem zjevně dělá. Hlavním cílem šéfky společnosti, Raashi Sikka, která má starost genderovou rovnost, rasu a etnicitu a LGBTQIA+, řekla:

Genderová rovnost je již nějakou dobu prioritou Ubisoftu, a to jak z hlediska zvýšení zastoupení žen v organizaci, tak podpory rozvoje žen na různých úrovních vedení. Díky skvělé práci našich týmů pro získávání talentů a investicím našeho vedení v oblasti lidských zdrojů nyní ženy představují 25 % členů našeho týmu, oproti 22 % v roce 2020.

Ubisoft opět pod palbou kritiky: Hledá talentované vývojáře, kteří se nesmějí identifikovat jako muži
i Zdroj: Ubisoft

Ubisoft a kauzy

Ubisoft si dokázal za pouhé čtyři roky poštvat vlastní herní komunitu, jako asi nikdo jiný. V minulosti se objevilo hned několik kauz ohledně sexuálního obtěžování, častého období “crunche”, ve kterém vývojáři tráví nadměrně hodin denně na pracovišti, ale také kvůli samotným videohrám - například sérii Assassin's Creed. Historikům se nelíbilo, že si Ubisoft pozměňuje historii. Pod palbou kdysi bylo i Far Cry, konkrétně 5. díl byl obviněn z toho, že zlehčuje problémy extremismu a rasismu v USA. Far Cry 6 pak prý podporoval násilí na zvířatech - některým organizacím se nelíbily kohoutí zápasy.

Velmi špatně jsou na tom v posledních týdnech i akcie Ubisoftu. Spadly na historické minimum, za což mohou problémy free-to-play akce XDefiant a jeho nízkého počtu aktivních hráčů, nebo komerčně neúspěšná open-world adventura Star Wars Outlaws. Vše se tak sází na jednu kartu - ta se jmenuje Assassin's Creed: Shadows. Pokud i ta propadne v prodejích a nebude se jí dařit ani v recenzích, pravděpodobně v Ubi proběhnou velké změny (propouštění, rušení projektů a možná zavření některých studií).

Ubisoft opět pod palbou kritiky: Hledá talentované vývojáře, kteří se nesmějí identifikovat jako muži
i Zdroj: Google LLC IPA
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama