První dojmy: Fallout London – Zabugovaný moderský klenot
i Zdroj: Team Folon
Fallout 4 Novinka První dojmy: Fallout London – Zabugovaný moderský klenot

První dojmy: Fallout London – Zabugovaný moderský klenot

Ladislav Klimeš

Ladislav Klimeš

Platformy Windows PC

O Fallout London se toho před časem namluvilo hodně. Nyní je konečně vyhlížená amatérská modifikace venku. I když je to opravdu drsný start.

Reklama

O Fallout London před časem rozvířil vody modderské komunity okolo Fallout 4. Ne, že by Fallout 4 neměl dostatek módů, které by stáli za pozornost, ale mód, který je v podstatě samostatnou hrou a ještě k tomu z neprozkoumané části univerza, to lákalo opravdu hodně.

Mě osobně Fallout London z počátku zaujal, ale pak jsem velmi rychle vychladnul. Z prostého důvodu – znám spousty módů, které měly podobné velkohubé, přepálené cíle a dopadly buďto mizerně, nebo ještě častěji, vůbec. Half-Life: Triage například. Takže ač jsem tvůrcům přál úspěch, k výsledku jsem přistupoval střízlivě. 

Vítejte v Londýně!

Fallout London, jak název napovídá, se odehrává ve světě Falloutu, konkrétně v Londýně, což je oblast, která nikdy nebyla zobrazena v žádném Falloutu, nebo dokonce, ani zmíněna. Autoři si vybrali opravdu chytře. Zvolili neprobádanou část univerza, ale zároveň dostatečně známé místo, odkud mohli čerpat inspiraci. Měli před sebou opravdu neskutečný úkol – vytvořit Londýn ve světě Falloutu tak, aby to nepůsobilo jako pěst na oko a zároveň ne jako reskin jiného Falloutu od Bethesdy. 

První dojmy: Fallout London – Zabugovaný moderský klenot
i Zdroj: Team Folon

Tady rovnou řeknu: Povedlo se. Za těch pár hodin prožitých ve hře na mě hra nahrnula tolik britského, že si v klidu můžu jít udělat čaj, zapálit doutník a nalít panáka whisky. Autoři vzali prakticky všechny více či méně známé stereotypy, vtipy a reálie a uhnětli z nich zajímavý mix. Univerzum mělo z původních her dobrý základ a oni na něm velmi solidně staví vlastní vizi. Nutno podotknout, že nezůstalo i u změn kosmetických.

Bolestivé probuzení

Příběh, aspoň z toho mála, co jsem doposud viděl, je taková klasika. Nejenom Falloutí, ale celkově. Proberete se v laboratoři, kde na vás dělá někdo pokusy a dvojice vědců si pochvaluje, jak se jim experiment, tedy vy, povedl. Následně si během jejich dialogu vytvoříte postavu a… někdo vlítne do laboratoře, vědce zabije a nádrž s vámi poškodí.

Jste volní a je na čase prozkoumávat okolní svět. Z toho mála, co jsem zatím viděl, nemohu upřít jistou inspiraci Bioshockem. Podzemní laboratoř, zejména v jednom místě připomíná začátek prvního dílu. Dále rozhovory s tajemným velitelem základny přes sklo ten Bioshock dost připomíná. 

Po opuštění laboratoře se před vámi začne odvíjet váš osobní příběh. Zjišťujete, kdo jste, snažíte se po havárii vlaku sehnat lékaře a svět vám nabízí první možnosti. A hlavně nějak přežít. To poslední je docela těžké.

Nemohu se zbavit dojmu, že autoři výrazně přidali na obtížnosti. Munice je neskutečně málo, lékařského vybavení ještě méně, takže do každého boje přistupujete ručně stručně a snažíte se ho přežít. S láskou jsem tedy zavzpomínal na hry od Piranha Bytes, které tímhle vynikaly. Nejste žádný ultra bijec hned na začátku. Než se jím stanete, bude to bolet, ale nakonec budete sami se sebou spokojení. Bohužel, autoři přidali do hry prvek obtížnosti, který asi opravdu nezamýšleli.

První dojmy: Fallout London – Zabugovaný moderský klenot
i Zdroj: Team Folon

Pády z okna

Jak jsem zmínil prvek obtížnosti, který autoři neplánovali, myslel jsem tím stabilitu hry. Fallout London je šíleně nestabilní a hra je v současném stavu mnohdy nehratelná. Myslel jsem si, že složitá instalace plná problémů byla to nejhorší, ale ve finále to byla jen špička ledovce problémů.

Můj Fallout 4 měl před next gen upgradem asi 230 módů a nepadal. Vydržel jsem ho hrát hodiny bez problémů. Tady to bohužel neplatí. London padá jak přezrálé hrušky. Mnohdy se ani nenačte. I přes spoustu úprav, které jsem na hře provedl podle návodů na internetu hra pořád padá. Fakt se modlím, aby autoři přišli s nějakou úpravou. Proč? Protože i přes všechny ty pády Fallout London má co nabídnout. Je to opravdu propracovaná hra, ve které opravdu je co objevovat. Má atmosféru, předělané RPG prvky nabízí slušný příběh. Aspoň z toho, co jsem viděl.

Zlí jazykové budou tvrdit, že pády jsou další ukázkou péče, protože Fallout 4 padal také. Jako každá hra od Bethesdy. Já musím podotknout jinou věc. Fallout London je v jádru velmi dobrá záležitost a až autoři opraví pády, bude tu zdarma titul, který by si z fleku mohl účtovat 20-30 éček. A já bych je za to rád dal.  Až se podaří vychytat to věčné padání hry, určitě o ní sepíšu více.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama