Na nový PlayStation 5 se snáší kritika. Hráčům vadí nedostatek her i nejasné plány
i Zdroj: Sony Corporation
Novinka Na nový PlayStation 5 se snáší kritika. Hráčům vadí nedostatek her i nejasné plány

Na nový PlayStation 5 se snáší kritika. Hráčům vadí nedostatek her i nejasné plány

David Vondráček

David Vondráček

Platformy PlayStation PlayStation 5

Sony čelí kritice od fanoušků nejen kvůli hardwaru, jehož cena se blíží hernímu PC, ale i kvůli nedostatku nových her. Vysoká pořizovací cena PlayStationu 5 už vadí i PC hráčům.

Reklama

PlayStation 5 Pro je všechno, jen ne levná konzole, ale s tím se tak nějak počítalo. Ačkoliv je základní PlayStation 5 na trhu už čtyři roky, v některých částech světa je tato verze dokonce dražší než v roce 2020. Přesto cena přes 20 000 Kč za PlayStation 5 Pro překvapila nejednoho fanouška.

Politika PlayStationu v uplynulých letech byla dost odlišná. V minulosti PlayStation často spoléhal na nižší zaváděcí cenu, i když se na českém trhu nikdy nedostala pod 10 tisíc korun. Například PlayStation 4 jste mohli sehnat za necelých 11 tisíc. Ano, hardware Playstationu Pro je na mnohem vyšší úrovni, navíc s 2TB úložištěm, ale i tak převládá mezi fanoušky nespokojenost. Téměř dvojnásobná cena oproti digitální verzi PS5 je pro mnohé příliš. Mnozí navíc upozorňují, že za cenu nové konzole se dá pořídit slušný počítač, který zvládne moderní hry. Odborníci však podotýkají, že porovnávat výkon herní konzole, zejména Playstation 5 Pro, s herními PC na stejné úrovni není úplně fér.

Na nový PlayStation 5 se snáší kritika. Hráčům vadí nedostatek her i nejasné plány
i Zdroj: Sony Corporation

Sony také nyní přišlo o jednu z mála výhod, kterou konzole oproti PC měly, a to jsou exkluzivity. V posledních letech Sony stále častěji uplatňuje pouze časovou exkluzivitu, kdy po určité době vydává své hry i na PC. To opět odrazuje některé hráče od nákupu konzole, protože raději vyčkají na vydání her na PC.

Dalším problémem jsou samotné hry. Konzole s tak vysokou cenou by měla nabídnout několik atraktivních, exkluzivních titulů, aby přilákala hráče. Jaký je výsledek? Ve skutečnosti nevíme o téměř žádných. PlayStation 4 měl výhodu v podobě široké nabídky kvalitních titulů, jako například God of War, Red Dead Redemption 2 nebo Uncharted. Playstation 5 toto zatím postrádá. I když se chystá Marvel’s Wolverine, o této hře víme jen velmi málo. Death Stranding 2 bude opět pouze časovou exkluzivitou. Můžeme uvažovat o GTA VI, ale to dorazí až za rok, a možná ještě později. Navíc bude dostupné i na konkurenčních Xboxech.

Sečteno a podtrženo, Sony nyní nabízí předraženou konzoli bez výrazných exkluzivit, a hry jako Astro Bot a další menší tituly jen těžko přimějí hráče ke koupi. Teoreticky by mohly něco oznámit studia jako Sucker Punch, Naughty Dog nebo Santa Monica, která v minulosti táhla PlayStation dopředu, ale zatím je kolem nich ticho. Ano, nový PlayStation 5 Pro se bude prodávat. Je však zarážející, že Sony zatím nemá pro svou novou konzoli žádné velké plány.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama